Фондация „Елизабет Костова“
08 Февруари 2017 | 17:01

Новини от мрежата на Созополските семинари и СтолицаЛитература


Проблематичната 2016 се оказа изключително успешна за участниците в предходните годишни издания на Созополските семинари по творческо писане и СтолицаЛитература. Работата на толкова много от нашите преподаватели и участници получи признание посредством публикации, рецензии и престижни литературни награди. По-долу може да намерите преглед на най-актуалните постижения.

ПРЕПОДАВАТЕЛИ
Алек Попов, България, инструктор, 2010

През 2016 Алек Попов взе участие в Европейската нощ на литературата в Лондон. Англоезичните издания на неговите романи Мисия Лондон и Черната кутия бяха включени в инициативата "Да прочетеш Европа" на изд. "Dedalus Books".

Георги Господинов, България, лектор, 2009, инструктор, 2015
През 2016 Физика на тъгата от Георги Господинов спечели литературната награда "Ян Михалски" (Швейцария) и наградата за принос към развитието на балканската литература "Прозарт" (Македония). Романът стана финалист за наградата за превод "ПЕН" (САЩ) и наградата "Best Translated Book Award" (САЩ). През 2016 излезе и нов сборник с разкази от Господинов, The Story Smuggler, издаден на английски език от изд. "Sylph Editions". Късометражният анимационен филм Сляпата вайша на режисьора Теодор Ушев, базиран на разказ от Господинов, е номиниран за Оскар.

Джош Уайл, САЩ, лектор, 2016
Сборникът с разкази от Джош Уайл The Age of Perpetual Light ще бъде публикуван от изд. "Grove Atlantic" през есента на 2017. Джош Уайл наскоро се присъедини към преподавателския състав на задочната магистърска програма по изящни изкуства в Bennington College. През идното лято, между 9-15 юли 2017, той ще бъде част и от преподавателския състав на Squaw Valley Writers Workshop.

Елизабет Костова, САЩ, инструктор, 2008-2015
Новият роман на Елизабет Костова, The Shadow Land, ще бъде публикуван на 11 април 2017 в рамките на поредицата "Ballantine Books" на изд. "Penguin Random House" (САЩ).

Йосип Новакович, САЩ, лектор, 2009
Новият сборник с разкази на Йосип Новакович, Heritage of Smoke, беше публикуван от изд. "Dzanc Books" през януари 2017.

Кристин Димитрова, България, лектор, 2010
Романът Сабазий от Кристин Димитрова излезе на испански език под заглавието Sabacio в рамките на поредицата за световна литература "Coleccion Cultura Universitaria" на авторитетното университетско издателство "Universidad Autonoma Metropolitana". Сабазий (в превод на Рейнол Перес Васкес) е първият български роман, издаден в Мексико. Заедно с Катя Митова, преподавател в Чикагския университет, Кристин Димитрова преведе избрани стихове от Марк Странд, които излязоха на български в Частица от бурята, публикувана от изд. "Факел Експрес". Стихове от Димитрова са включени в британската антология The Long White Thread of Words по покана на издателя.

Христо Карастоянов, България, лектор, 2015
Христо Карастоянов има нов роман, Послепис, издаден от ИК "Жанет 45" през декември 2016.

УЧАСТНИЦИ
Бен Буш, САЩ, участник, 2016

Разказът "Introverts" от Бен Буш, откъси от който бяха преведени на български език за литературните четения в София и Созопол с подкрепата на Фондация "Елизабет Костова", ще излезе в предстоящия брой на The Iowa Review. В момента Бен Буш е главен редактор на The Organist, американски подкаст за изкуства и култура, който е част от McSweeney's, списание Believer и KCRW (National Public Radio, Лос Анджелис). Четвъртият сезон на The Organist започва в началото на февруари.

Велина Минкова, България, участник, 2014
През 2016 Велина Минкова взе участие в триседмичната резиденция за литературни преводачи в изд. "Open Letter Books", базирано в Университета в Рочестър, Ню Йорк, организирана от Фондация "Елизабет Костова". Нейният дебютен роман Доклад на зелената амеба за химическия молив стана финалист в конкурса за издаване на съвременен български роман на английски език от изд. "Open Letter Books" (2015), инициатива на Фондация "Елизабет Костова". Романът беше представен в поредицата за дебюти на Международния книжен фестивал в Будапеща, както и в български училища в Париж, Ню Йорк, Будапеща и Виена. Откъси в превод на унгарски език излязоха в Magyar Lettre Internationale и списание Хемус, а откъс на френски език – в първия брой на WIP, Littérature sans filtre. Разказ от Велина Минкова беше публикуван в априлския брой на Drunken Boat през 2016, а цял сборник на български език предстои да излезе през пролетта на 2017.

Владимир Полеганов, България, участник, 2015
През април 2016, Drunken Boat публикува разказа на Владимир Полеганов "Esther and The Impossilble Colonization", преведен от Петър Бачев, както и превода на Полеганов на разказа "The Exhibition" от Яница Радева. Неговият роман Другият сън излезе от ИК "Колибри" през октомври 2016. През есента на 2016, той  беше резидент към The International Writing Program на Университета в Айова. През декември 2016, неговият разказ "The Feather", в превод на Петър Бачев, беше публикуван в броя "Fear and Fantasy" на The Singing Fly под гост-редакцията на ирландската писателка Миа Галахър.

Гарт Грийнуел, САЩ, участник, 2012
Дебютният роман на Гарт Грийнуел, What Belongs to You, влезе в дългия списък за наградата "National Book Award" и в краткия списък за наградата "First Novel Prize" на Center for Fiction. Романът беше определен за една от най-добрите книги на 2016 от The New York Times, The New Yorker, NPR, Publishers Weekly и над 50 други публикации. Наскоро излязоха издания на български, холандски и гръцки език, като предстои превод на романа на още седем езика.

Джеку Ъняебуна, Нигерия, участник, 2015
Джеку Ъняебуна беше включен в краткия списък за 2016 на стипендията за африкански писатели "Morland Writing Scholarship". Първата глава от неговия дебютен роман беше публикувана в American Chordata през декември 2016. Ново стихотворение от Джеку Ъняебуна излезе в Magma Magazine, Обединено кралство (брой 65, "Revolution").

Джеремая Чембърлин, САЩ, участник, 2009
Джеремая Чембърлин е стипендиант за 2016-2017 на американската комисия "Фулбрайт" за провеждане на изследователска дейност в България. Той наскоро пристигна в София, за да работи по своя пътепис върху българската литературна и културна история.

Диана Петрова, България, участник, 2014
Романът Лилит на Диана Петрова беше издаден от изд. "Летера" през 2016, а книгата й Мъдри приказки беше преиздадена. Откъс от романа й Синестезия излезе на английски език в Drunken Boat. Нейният разказ "Лечение извън закона" беше публикуван в списание "Памет за бъдещето", а разказът "Полицай по принуда" – в Съвременник.

Дилейни Нолан, САЩ, участник, 2012
Дилейни Нолан наскоро получи своята магистърска степен по изящни изкуства от Iowa Writers' Workshop. Тази година тя спечели грант от комисия "Фулбрайт" за провеждане на проучване в две страни, Гърция и България. Дилейни очаква да пристигне в София през април, където ще води уъркшоп по творческо писане, организиран съвместно с Фондация "Елизабет Костова", и ще работи върху своя роман.
 
Димана Трънкова, България, участник, 2016
Новият роман на Димана Трънкова, Празната пещера, беше издаден от ИК "Жанет 45" през януари 2017.

Зорница Гъркова, България, участник, 2015
През пролетта на 2016, разказът на Зорница Гъркова "Те никога не казват" спечели първа награда в конкурса "Рашко Сугарев" и малко по-късно, през май, излезе на сръбски в онлайн изданието Бетон.

Иван Димитров, България, участник, 2010
Нов сборник с разкази от Иван Димитров, Силата на думите, ще бъде публикуват от ИК "Жанет 45" през пролетта на 2017. Откъс от неговия последен роман, Софийски дует (ИК "Жанет 45", 2016),  вече е достъпен на френски език благодарение на преводачката Мари Врина-Николов.
 
Иън Басингтуейт, САЩ, участник, 2014
Дебютният роман на Иън Басингтуейт, Live From Cairo, ще бъде публикуван от изд. "Scribner" на 11 юли 2017.

Лара Палмквист, САЩ, участник, 2015
Кратка проза и есета от Лара Палмквист излязоха последно в Blue Earth Review, South Dakota Review, The Washington Post, Chicago Review of Books, The Rumpus и Articulated Short Story Anthology (2016). Нейният разказ "Beneath New Skies" спечели наградата "October Prize for Fiction" за 2016 на The Cossack Review и ще излезе в списанието в началото на 2017. За своите творби, през изминалата година тя беше наградена с резиденции от Marble House Project, Kimmel-Harding-Nelson Center for the Arts, Ox-Bow School of Art и Anderson Center at Tower View. През 2017 тя ще бъде стипендиант на резидентската програма "Saari" във Финландия, където ще продължи да работи върху своя роман.

Мария Донева, България, участник, 2009
Мария Донева има нова книга със стихотворения, Любовта идва, издадена от ИК "Жанет 45" през ноември 2016.

Натали Бакопулос, САЩ, участник, 2013
Разказът на Натали Бакопулос "There Is No Place That Does Not See You" ще излезе в пролетното издание за 2017 на The Iowa Review, а рецензията й за Frantumaglia на Елена Феранте – в The Kenyon Review. Наскоро излязоха и две нейни стихотворения: "Thessaloniki" (Michigan Quarterly Review, лятно издание, 2016) and "Theologos" (Virginia Quarterly Review, пролетно издание, 2016). Есето й за новия роман на Зейди Смит, озаглавен Swing Time, беше публикувано в онлайн изданието Fiction Writers Review през ноември 2016. 

Рита Чирези, САЩ, участник, 2013
Рита Чирези беше резидент на Фондация "Ragdale". Нейни разкази, есета и стихотворения излязоха последно в Harmony, Fredericksburg Literary & Art Review, Lightning Key Review, Aesthetica Creative Writing Annual, Medical Literary Messenger и други списания. Нейни цялостни ръкописи станаха финалисти за наградите "Gival Novel Award", "Moon City Press Short Fiction Award" и "Faulkner-Wisdom Novel in Progress Award".  Новелата й Love on Longboat Key ще излезе под писателския псевдоним Мег Уест от изд. "Champagne Books", Канада, през април 2017.

Светлозар Стоянов, България, участник, 2016
Разказът на Светлозар Стоянов "Баща и син преди Царево" беше отличен в два литературни конкурса през 2016: "С море в сърцето" на община Царево и "Атанас Липчев" на община Варна. Същият разказ излизе в списание Море (брой 2). Наскоро, Светлозар Стоянов гостува в Одеса в качеството си на български писател и журналист, поканен от Информ Медия и Националната украинска телевизия. Негови текстове предстои да излязат на руски и украински. В момента той работи по своята трета книга.

Тошка Иванова, България, участник, 2016
През 2016 Тошка Иванова взе участие в първото издание на Summer Scriptwriting Camp (България). Разказът й "Кръстена" спечели второ място в конкурса за кратка проза LiterNet и eRuns Magazine.

Шарлийн Тео, Сингапур, участник, 2014
Със своя дебютен роман Ponti, Шарлийн Тео спечели първото издание на наградата "Deborah Rogers Writers' Award". Той беше избран сред 885 заглавия и ще излезе през 2018 от изд. "Picador" (Обединено кралство), изд. "Simon & Schuster" (САЩ/Канада), изд. "Buchet Castel" (Франция), изд. "De Bezige Bij" (Нидерландия), изд. "Aufbau" (Германия), изд."Intrinseca" (Бразилия), "Edizioni E/O" (Италия) и изд. "Hep Kitap" (Турция).
Copyright © 2007 - 2018 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни