Фондация „Елизабет Костова“
25 Септември 2017 | 10:05

Резултати от конкурса за резиденция в Норич, Великобритания, 2017 г.


Фондация "Елизабет Костова" има удоволствието да съобщи, че конкурсът за творческа резиденция в Норич, Великобритания, завърши с един победител.

Резидентът на ФЕК в Писателския център в Норич, творчески град на литературата под егидата на ЮНЕСКО, ще бъде АНГЕЛ ИГОВ, преподаващ писател и награждаван преводач. Преди началото на десетдневния му творческия престой в Норич, Игов ще посети Международния ден на превода в Лондон.

Резиденцията се осъществява в тясно сътрудничество с най-утвърдените литературни институции във Великобритания: Писателския център в Норич, Катедрата по литература, драматургия и творческо писане към Университета на Източна Англия и Британския център по литературен превод към Университета на Източна Англия.

Кандидатурите, подадени от писатели и преводачи, получени в рамките на конкурса, бяха разгледани от чуждестранно жури, включващо представители на изброените партньори.
 
Фондация "Елизабет Костова" благодари на всички писатели и преводачи, участвали в конкурса!

ПОВЕЧЕ ЗА ПОБЕДИТЕЛЯ:
АНГЕЛ ИГОВ (1981) е автор на два романа: "Кротките" (2015) и "Кратка повест за срама" (2011), издаден и на английски език, както и на два сборника с разкази: "Срещи на пътя" (2002) и "К." (2006). "Кротките" е номиниран за шест национални награди за проза в България и печели една от тях – "Христо Г. Данов".  Игов преподава английска литература и превод в СУ "Св. Климент Охридски". Води литературна колонка във в. "Култура"; бил е литературен рецензент на сп. "Мениджър", телевизионното предаване "5 по Рихтер" и електронното издание "Sofia Live". Член на журито на конкурсите "Вик" (2007), "Иван Николов" (2009) и "Елиас Канети" (2013).  Превел е на български език романи от Пол Остър, Мартин Еймис, Иън Макюън, Анджела Картър, Джон Банвил и др. Превежда също така поезия: "Лирически балади" на Уилям Уърдзуърт и Самюъл Тейлър Колридж и "Легенда за Сигурд и Гудрун" на Дж. Р. Р. Толкин. През 2016 г. печели голямата награда "Кръстан Дянков" за превода на романа "Колекционерът на изгубени неща" от Джеръми Пейдж – признание, което получава след петата му номинация за участие в конкурса.

Творческата резиденция в Норич е проект на Фондация "Елизабет Костова" и се осъществява с подкрепата на Посолството на Република България в Лондон.
Copyright © 2007 - 2019 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни