Фондация „Елизабет Костова“
10 Октомври 2017 | 16:12

Отворен университет | Лекции по съвременна литература | 30 октомври, 6 ноември, 30 ноември, 19:00, София


Есенният семестър на Отворения университет на Центъра за култура и дебат "Червената къща" продължава с лекции по литература, организирани съвместно с Фондация "Елизабет Костова".

30 октомври | Понеделник | 19:00
Социалната функция на литературата

Лекция на Теодора Димова
Зала "Пеша Николова", Център за култура и дебат "Червената къща" | ул. "Любен Каравелов" 15
Моля, потвърдете присъствие до 29 октомври по ел. поща: RSVP@ekf.bg.

Успя ли романът "Майките" на Теодора Димова да промени с нещо отношенията между родители и деца и нормативните и законови отношения при разведени родители?

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Автор е на 9 пиеси, сред които са "Без кожа", "Змийско мляко", "Кучката", "Любовници", "Невинните" и др., играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите ѝ "Емине", "Майките", "Адриана" и "Марма, Мариам". През 2006 г. "Майките" спечели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. "Адриана" е преведена във Франция и в Чехия. През 2010 г. "Марма, Мариам" спечели Националната награда "Хр. Г. Данов" за българска художествена литература. Нейният роман "Влакът за Емаус" (2013) спечели наградата за проза на портал "Култура" за 2014 г. Най-новата ѝ книга – повестта "Първият рожден ден" излезе в издателство "Сиела" в края на 2016 г.

6 ноември | Понеделник | 19:00
Българският роман в годините на прехода

Лекция на проф. Александър Кьосев
Зала "Пеша Николова", Център за култура и дебат "Червената къща" | ул. "Любен Каравелов" 15
Моля, потвърдете присъствие до 5 ноември по ел. поща: RSVP@ekf.bg.

Проф. Александър Кьосев ще говори за българския роман в годините на прехода и промените в последните 15-20 години, които накратко могат да бъдат описани като "глобализиране на българската литература". Една от темите на лекцията е самото проблемно понятие "българска литература", поради напрежението между литературната продукция в страната, емигрантската литература, писана на български, и литературата от автори от български произход, писана на чужд език. Ще бъде разгледан пазарният натиск за писане в глобални, бестселърни жанрове, както и влиянието на трилъра, фентъзи жанра, ноара, новия тип исторически ерудитски роман и пр. Как и доколко тези жанрове могат да бъдат призми за осмисляне на социалните и културните процеси в България и Източна Европа? Разработва ли българският роман самостоятелни призми – нестандартни жанрови, сюжетни и стилови модели, с които се опитва да извлече смисъл от онова, което се случва в епохата на българския преход? Kакво е отношението на новите романи към културната памет на българския език и българската литература и двете стратегии за писане – писането за превод и писането за непреводимост?

Проф. Александър Кьосев е преподавател по история на модерната култура и директор на Културния център на Софийския университет (СУ), както и ръководител на магистърска програма "Изкуства и съвременност" в СУ. Автор е на книгите "Пролетен вятър" на Никола Фурнаджиев в художествения контекст на своето време" (1989), "Лелята от Гьотинген" (2005), "Индигото на Гьоте", 2009, "Караниците около четенето" (2013), редактор и съставител е на над 10 книги, автор е на повече от 80 студии и статии в областта на читателските изследвания, културната теория и история на пространството, българските и балканските идентичности, културната история на прехода, българската литература и литературната история, публикувани в български и чуждестранни периодични академични издания.

13 ноември | Понеделник | 19:00
От журналистика към литература 

Лекция на Бистра Величкова
Зала "Пеша Николова", Център за култура и дебат "Червената къща" | ул. "Любен Каравелов" 15
Моля, потвърдете присъствие до 12 ноември по ел. поща: RSVP@ekf.bg.

Бистра Величкова ще говори за връзката между журналистиката и художествената литература и ще анализира примери с утвърдени автори и техните произведения, за да отговори на въпроса дали работата като журналист влияе на стила на писателите и как. Сред изследваните писатели ще бъде Ърнест Хемингуей, по чиито думи "работата като журналист не вреди на младия писател, дори може да му е от полза, стига да я напусне навреме".

Бистра Величкова е докторант по "Медиен разказ" в СУ "Св. Климент Охридски". В научно изследване разглежда връзката между журналистиката, мемоара и художествената литература след деведесетте години в България. Има магистърска степен по европейски науки от Университета в Туенте (Холандия) и Вестфалския-Вилхелмс Университет в Мюнстер (Германия). Бакалавърската ѝ степен по журналистика е от СУ "Св. Климент Охридски". Носител е на награди от редица литературни конкурси за поезия и проза. Дебютният ѝ сборник разкази "Малка, мръсна и тъжна" (Рива, 2014) печели първа награда на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет", Хасково (2015). Включена е в каталога със съвременни български писатели, издаден от Националния център за книгата към НДК и представен на Панаира на книгата във Франкфурт през 2015 г. Участник е в Созополските семинари по творческо писане и програмата СтолицаЛитература на Фондация "Елизабет Костова" през 2012 г.

Поредицата е подходяща за всеки, който иска да разшири знанията си в областта на съвременната литература. Запазете датите. Очакваме ви.

За Отворения университет: Отвореният университет на Център за култура и дебат "Червената къща" е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо изживяване. Той е част от проект "Проверка на реалността", изпълняван от Червената къща с подкрепата на Фондация "Америка за България". Третата тема на университета е съвременна литература, а събитията са организирани в сътрудничество с Фондация "Елизабет Костова".
Copyright © 2007 - 2019 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни