Фондация „Елизабет Костова“
05 Декември 2017 | 18:09

Единайсета церемония по връчване на годишната награда за превод "Кръстан Дянков", 2017


Фондация "Елизабет Костова" има удоволствието да ви покани на единайсетата церемония по връчване на годишната награда за превод "Кръстан Дянков".

Наградата се дава ежегодно за забележителен превод от английски на български език на съвременен роман с висока литературна стойност. Наградата е учредена през 2007 г. и носи името на Кръстан Дянков (1933-1999), известен български преводач на американска литература от 20-и век.

До този момент наградата е връчена в десет поредни години на 15 преводачи на художествена литература, сред които един трикратен и двама двукратни носители на наградата, като е отличила преводите на български език на 23 съвременни англоезични романи, написани от американски, австралийски, афганистански, британски, доминикански, индийски, ирландски, канадски, камбоджански, южноафрикански и японски автори.

Тази година Фондация „Елизабет Костова“ получи 15 номинации за 14 превода, направени от 14 преводачи на художествена литература от английски на български език, допуснати до разглеждане от журито на наградата.

Краткият списък на преводите, номинирани за наградата тази година, включва:

  • Василена Мирчева, номинирана за превода на "Телекс от Куба" от Рейчъл Къшнър (ИК "Жанет 45", 2017);
  • Милена Попова, номинирана за превода на "Пламтящият свят" от Сири Хуствет (изд. "Колибри", 2017);
  • Надежда Розова, номинирана за превода на "Сърце на вятъра" от Донал Райън (изд. "Колибри", 2017);
  • Радосвета Гетова, номинирана за превода на "Законът за детето" от Иън Макюън (изд. "Колибри", 2017);
  • Стефан Русинов, номиниран за превода на "Къщата на улица Манго" от Сандра Сиснерос (изд. "Лист", 2016).
За да научите имената на тазгодишните лауреати на наградата за превод "Кръстан Дянков", моля, заповядайте на церемонията по награждаване.

Събитието ще се състои на 8 декември (петък) 2017, от 19:00 ч., в Американския център на Столична библиотека, пл. "Славейков" 4А, гр. София

За да потвърдите присъствие, моля, регистрирайте се ТУК . Достъпът до събитието е свободен.

За допълнителна информация, медийно отразяване на събитието и организиране на интервюта с наградените преводачи, моля, свържете се с нас по ел. поща на: silieva@ekf.bg или на тел.: +359 897 01 02 89.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДАРИТЕЛИ:
Фондация "Елизабет Костова" е учредена в България на 24 май 2007 г. и е вписана в Централния регистър за юридическите лица с нестопанска цел при Министерство на правосъдието като фондация в обществена полза.
Ако желаете да подкрепите наградата за превод "Кръстан Дянков", можете да го направите с банков превод на следната банкова сметка на Фондация "Елизабет Костова", открита в български лева:
Фондация "Елизабет Костова"
"Юробанк България" АД
IBAN: BG03BPBI79401059632301
BIC: BPBIBGSF
Основание: Дарение за награда за превод "Кръстан Дянков"
Лице за контакт: Милена Делева, управляващ директор на ФЕК, mdeleva@ekf.bg.

Наградата "Кръстан Дянков" (2017) на Фондация "Елизабет Костова" се осъществява с подкрепата на Нели Гипсън и Луис Рот Ендаумънт и в сътрудничество с Посолството на САЩ в София и A Team.
Copyright © 2007 - 2019 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни