Фондация „Елизабет Костова“
06 Юни 2018 | 00:35

Ах, тази литература! Международен литературен пърформанс и джаз (6 юни)!

СТОЛИЦАЛИТЕРАТУРА 
СОФИЯ, 4-6 юни 2018
Сряда | 6 юни
 
13:00-14:00   ПРОФЕСИЯ „ПИСАТЕЛ"
Среща на български и англоезични писатели с български ученици Автори: Албена Тодорова (България/Германия), Генадий Михайлов (България), Джо Лангдън (Австралия), Невена Григорова (България), Нейтън Го (Филипини/Обединено кралство/САЩ), Петър Крумов (България), Румен Павлов (България), Саша Айдъл (САЩ), Софи Верааст (Белгия), Теймур Сумро (Пакистан/Обединено кралство)
Модератор: Лоръл Змолек-Смит
На български и английски
Червена зала, Център за култура и дебат „Червената къща" | ул. „Любен Каравелов" 15   
 
19:00-21:00   АХ, ТАЗИ ЛИТЕРАТУРА
Международен литературен пърформанс и джаз
Автори: Албена Тодорова (България/Германия), Генадий Михайлов (България), Джо Лангдън (Австралия), Невена Григорова (България), Нейтън Го (Филипини/Обединено кралство/САЩ), Петър Крумов (България), Румен Павлов (България), Саша Айдъл (САЩ), Софи Верааст (Белгия), Теймур Сумро (Пакистан/Обединено кралство)
Квартет от Джаз формация „София": Бойчо Дечев (бас китара), Димитър Бакърджиев (саксофон), Калин Жечев (клавишни инструменти), Ясен Василев (соло китара)
На български и английски
Градска градина (до СГХГ) | ул. „Княз Александър Батенберг"

АЛБЕНА ТОДОРОВА (БЪЛГАРИЯ/ГЕРМАНИЯ)
Албена Тодорова е поет, който работи нещо друго. Публикува самиздат първата си стихосбирка стихотворения през 2014 г. и печели с нея поощрителна награда в конкурса за поезия „Иван Николов". Втората ѝ стихосбирка предстои да излезе през 2018 г. От известно време работи върху чернова на роман. В свободното си време пише блог на http://bembeni.com

ГЕНАДИЙ МИХАЙЛОВ (БЪЛГАРИЯ)
Генадий Михайлов е роден и израснал в града на липите, поетите и правите улици – Стара Загора. Като малък обича да тества търпението на мнозина с изяви на сцена във всякакви школи. В гимназията участва в трупата спечелила първо място на театър за франкофони, макар френският все още да му е слабост. Следва филми и драматургия във Великобритания, в града където се състои последната битка от гражданската война и в чест на който има кръстен цял сос – Устър (Worcester). Завръща се през 2014 г., учи една година богословие, после реклама за баланс. В момента работи като репортер за в. Капитал.

ДЖО ЛАНГДЪН (АВСТРАЛИЯ)
Джо Лангдън е автор на стихосбирките Snowline (2012), носител на споделената за 2011 г. награда „Whitmore Press Manuscript Prize", и Glass Life (изд. „Five Islands Press", 2018). Носител е на встъпителното издание на наградата за белетристика „Rachel Funari Prize" през 2013 г. Нейни разкази, есета и стихотворения излизат в редица списания и антологии в Австралия и по света. Редактор е на литературното списание Mascara Literary Review, работи като изследовател в ранен етап на кариерно развитие и преподава писане и литература.

НЕВЕНА ГРИГОРОВА (БЪЛГАРИЯ)
Невена Григорова е родена през 1986 г. Завършила е българска филология в Софийския университет и реклама – в Нов български университет.
Работила е в издателство „Сиела" като редактор, коректор и преводач от английски език (Мамо, благодаря ти за всичко, Малка книжка за любовта, Всеки ден е Коледа, Тайната на успеха вече не е тайна).
Невена пише от тийнейджърска възраст, когато започва да се занимава активно и с музика – свири на ударни инструменти. През 2012 г. нейният разказ „Smoothie"  (написан на норвежки кораб, където свири на барабани) печели конкурс и е публикуван в сборника Богдан и Чарли представят: Конкурсът (изд. „Сиела").
От 2010 г. участва като ПР, организатор и музикален медиатор в проекта „Джаз за деца" (носител на „Златно перо" и „ПроКултура") на „Джазтет", пише и сценарий за образователен концерт – „Седемте биг бенд самураи".
През годините работи като копирайтър, фрийлансър, автор и комуникационен експерт, а скоро предстои да издаде и първия си сборник с разкази и пиеси-пърформанси.

НЕЙТЪН ГО (ФИЛИПИНИ/ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО/САЩ)
Нейтън Го е роден и израснал на Южните Филипини. Негови художествени текстове вече са публикувани или предстои да излязат в Ploughshares, American Short Fiction, Bare Life Review, Massachusetts Review и Des Moines Register. Възпитаник е на Писателския уъркшоп в Айова и програмата за писатели „Хелън Зел". Печелил е стипендиантската програма „Emerging Voices" на „ПЕН" през 2012 г. и наградата за художествена литература „Kurt Brown Prize" на Асоциацията на писателите и писателските програми през 2017 г. В периода 2017-2018 г. е стипендиант на програмата „David TK Wong" в Университета на Източна Англия. Работи върху своите първи роман и сборник с разкази.

ПЕТЪР КРУМОВ (БЪЛГАРИЯ)
Петър Крумов е роден през 1988 г. в София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури през 2007 г. Учи две години културология в Софийски университет, преди да постъпи в Националната академия за театрално и филмово изкуство, в специалност филмова и телевизионна режисура, която завършва през 2014 г.
Късометражният му филм Срам (2017) досега е селектиран в Сан Себастиан и Москва, номиниран е от фестивала в Клермон-Феран за наградите на Европейската филмова академия 2018 и получава Специален диплом на Международния София Филм Фест 2018.
Във вестник Култура публикуват негови статии върху филмите на Годар, Цай Мин, Бруно Дюмон, Сокуров, Майк Лий, Инериту, Ралица Петрова, Константин Божанов и др.
Първият му роман Катафалка, два носорога (ИК „Колибри" 2017) печели наградата „Перото" (2017) за най-добър дебют и е номиниран за Националната литературна награда за български роман на годината на фонд „13 века България".

РУМЕН ПАВЛОВ (БЪЛГАРИЯ)
Румен Павлов е на 32 години и живее в София, България. Завършил е Втора английска езикова гимназия в София и има бакалавърска степен по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство и магистърска степен по филмово и телевизионно изкуство от Нов български университет. Занимава се с композиране на музика и е част от екипа на „Театър на сетивата – София". Пише поезия (на български и английски език), разкази и пиеси. Превежда, основно поезия, но и проза, от английски на български език и обратно. Посещавал е курса по проза на Творческа академия ,,Валери Петров" и курса по драматургия на Творческа академия „Заешка дупка".

САША АЙДЪЛ (САЩ)
Саша Айдъл е писател и преводач от Северна Калифорния. Негови разкази са излизали или предстои да се появят в Chicago Tribune, Electric Literature, Gulf Coast, New England Review, Ploughshares и други издания. Публикуваните му преводи включват творби от японските писатели Тоширо Сасаки и Кюсаку Юмено. Има магистърска степен по изящни изкуства от университета в Арканзас, където е стипендинт на програмата „Walton" и редактор на художествената литература в The Arkansas International. Прекарал е няколко години, живеейки и работейки в Япония.

СОФИ ВЕРААСТ (БЕЛГИЯ)
Софи Верааст е белгийска белетристка и изследовател по литературни и градски анализи в Гентския университет. Живее в Брюксел, където членува в артистичния колектив „Mont Saint Eugene". Защитава докторска степен с изследване върху идеализираните места в романистиката и урбанизма, като развива интерес към жанра на (много) късия разказ, и е автор на публикации по такива и подобни теми.

ТЕЙМУР СУМРО (ПАКИСТАН/ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО)
Теймур Сумро е британо-пакистански писател. Следвал е право в Кеймбриджкия университет и в училището по право на Станфордския университет. Работил е като корпоративен адвокат в Милано, лектор по право в университета в Карачи, управител на земеделски имоти в селските райони на Пакистан и рекламен агент на луксозна марка за мода в Лондон. В момента за първа година е докторант по творческо и критическо писане в Университета на Източна Англия, където е стипендиант на „Chase". Носител е на наградата „Curtis Brown Prize" на Университета на Източна Англия през 2016 г. Негова кратка проза влиза в късите списъци на наградата „Bridport Prize" и наградата „Glimmer Train Prize", като е излизала в Lighthouse. Автор е на учебник по право, публикуван от изд. „Oxford University Press", както и на значителен брой текстове за пакистански новинарски медии.

ДОСТЪПЪТ ДО ВСИЧКИ СЪБИТИЯ Е СВОБОДЕН. 

Проектът СтолицаЛитература (2018) на Фондация "Елизабет 
 Костова" се реализира с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България", Столична община, Луис Рот Ендаумънт, Посолството на САЩ в България и програма "Мобилност" на Национален фонд "Култура". Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Проектът се осъществява в сътрудничество с Катедра "Англицистика и американистика" и Катедра "История и теория на културата" на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Фондация "Гъливер клиринг хауз", Софийска градска художествена галерия, Общински културен институт "Надежда", издателство за поезия "ДА" и Фондация "Фрий спийч интернешънъл". Творчески партньор на Фондация "Елизабет Костова" е рекламна агенция "А-ТЕАМ".  
   
 
Copyright © 2007 - 2019 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни