Фондация „Елизабет Костова“
19 Февруари 2019 | 14:03

Борхестриптих от Ясен Василев в ДНК, 28 февруари 2019, 19:30 ч.

БОРХЕСТРИПТИХ
Ясен Василев и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

автор и режисьор: Ясен Василев
визуална среда и сценография: Петко Танчев
асистент: Наталия Иванова
фотограф: Мина Стоянова

с участието на: Василия Дребова, Мартина Апостолова, Цвета Дойчева, Яна Бобева

Билети: 12 | 8 | 4 лв.
На касите на Билетен център НДК и на място в ДНК, един час преди началото на събитието.
Вход: в подлеза на НДК, срещу фонтаните

Борхестриптих е вторият текст за театър на Ясен Василев, писан през 2012 г. Стъпва върху три разказа на Хорхе Луис Борхес - “Смърт и компас”, “Вавилонската библиотека” и “Другият” – които наслагва един върху друг заедно с елементи от биографията на писателя. Четирима изпълнители са четири различни версии на Борхес, превъплъщаващи се в различните му персонажи. В този свят между „библиотека” и „вселена” е поставен знак за равенство, а пространствата и техните обитатели са изцяло изградени от цитати.
Първата продукция на “Борхестриптих” е режисирана от автора и продуцирана от Swatch Art Peace Hotel, Шанхай в края на октомври 2014 г. Всяка от шестте сцени на пиесата се изпълнява на един от шестте етажа в историческата сграда в центъра на града, която днес функционира като резидентска програма за артисти от цял свят. Филмовата версия на постановката е излъчена по Star TV, Швейцария на 31 август 2015 г. в немския превод на Александър Ситцман. Участват Куаме Боафо (Гана), Арън Гарсия (САЩ/Ирландия), Тайрон Рут (Великобритания) и Джером Мазет (Франция). Асистент е Ауеста Зариф (Афганистан/САЩ).
Втората версия на “Борхестриптих” е създадена по покана на Организация „36 маймуни” в рамките на ежегодната платформа за представяне на съвременна драматургия “ПроТекст” и е показана в края на 2016 г. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. В тази си версия, проектът е колаборация с дигиталния артист Петко Танчев във форматa пърформанс-четене. Участват Петър Мелтев, Велислав Павлов, Александър Узунов и Живко Джуранов. Асистент е Петко Стоянов.
Текстът на пиесата е публикуван през 2017 г. в брой 20 на списание Homo Ludens.
Проектът е в селекцията на фестивала OUT NOW за 2019 г. в Бремен, Германия, организиран от Theater Bremen & Schwankhalle.

Ясен Василев (1988) завършва НАТФИЗ (2013) и Шанхайската театрална академия (2016). Автор е на пиесите “Зазиданите” (2012, Младежки театър София), “Борхестриптих” (2014, SAPH, Шанхай), “Кота 506” (2015, Drachengasse, Виена / 2016, Drama League, Ню Йорк), “Исмаил” (2016, Nau Ivanow, Барселона) и “Erasmegidio” (2017, Quartieri dell'arte, Италия). През 2018 е драматург на хореографа Есан Хемат (Иран/Белгия) в дебютната му работа в Les Ballets C de la B, Гент. Пише за Springback magazine, списанието за критическо писане за танц към европейската мрежа Aerowaves. Автор на NUTRICULA (2015), драматургична концепция за солов физически пърформанс в сътрудничество с различни изпълнители, показван в Шанхай, Лисабон, Вилнюс, Торино, Бремен и София.
Петко Танчев е магистър по сценография и докторант в специалност „Дигитални изкуства“ на Катедра „Изкуствознание“ в Национална Художествена Академия, София. От 2016 преподава Инструменти за визуално програмиране и Видеомапинг в същата специалност. В последните две години е куратор на модулът за дигитални изкуства "Creative Media Lab" в Нощ/Пловдив. През 2013 съосновава аудиовизуален колектив Мелформатор, а през 2018 творческото студио SenseLab.
Неговата работа като автор комбинира пространствено мислене и експерименти с инструменти за визуално програмиране и интерактивни технологии в областта на инсталацията и пърформанса. Петко създава интердисциплинарни проекти за театри, музеи и фестивали и често колаборира с артисти от различни творчески сфери. Неговите виртуални светове преосмислят аспектите на физическата действителност, като я изпълват с нов смисъл и значение. www.petkotanchev.wordpress.com

Проектът се осъществява в партньорство с Национален дворец на културата и благодарение на Интердисциплинарен арт грант предоставен от Американска фондация за България в сътрудничество със Съвета за европейски науки в университета Калъмбия, Български концертни вечери в Ню Йорк и Фондация "Елизабет Костова".
Copyright © 2007 - 2019 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни