Созополски семинари по творческо писане

Впечатления

Иван Димитров

Откъси от Дневниците, писани по времето на семинара и публикувани в Public-Republic Сега, когато влизам в Созопол в автобус, пълен с писатели, преводачи, прекрасни хора – аз съм щастлив, че един от онези хора, които през лятото прекарват цели нощи около огньове, барабанящи по тарамбуки, свирещи на китари, крещящи в алкохолни еуфории, понякога не пиещи и просто наблюдаващи това, което се случва; хора, посещаващи диви места по морето и планините, а в градовете изкарващи летата си по паркове сред хора, въртящи огньове, или стопиращи накъдето им скимне, може би не най-готиният от тези хора, може би не най-разговорливият, най-освободеният, но все пак един от онези хора, а именно аз, влиза в Созопол и като писател. По някакъв начин аз съм и от едните и от другите, въпреки че между тях граница по-скоро липсва. От три часа вече е понеделник и след малко ще си легна. В София ще има още събития, които са част от Семинара, но в някаква степен нещата са приключили, което малко ме натъжава. Рядко човек има възможност да попадне в такава среда. Да се чувства сред хора, които са от едната страна в една лична битка със себе си. Да се опитваш да пишеш, винаги носи със себе си представата за самота. Това е казвано неведнъж. Намираш се в група от хора, пиете или общувате и изведнъж нещо щраква, някаква реплика, картина. Един механизъм започва да работи и се озоваваш в историята. Това може да трае секунди, но през това време си напълно сам в главата си. Никой не може да влезе в това пространство. В подобна среда както тази в Созопол виждаш различните начини за постигане на различни неща, които в основата си са едно нещо. Изразът звучи леко глуповато, но е точно така. Както и активно общуваш с тези хора, опитваш се да разбереш техните истории, защото твоята история е подобна на тяхната. Всички в един момент се озовавате пред белия лист и не знаете какво ще се случи. Дали нещо изобщо ще се случи. И когато нещото се случи…

Карин Клевидънс

Созополският семинар беше дълъг, отклоняващ се, понякога трескав разговор с едни от най-интересните и начетени хора, които някога съм срещала – интелектуалният еквивалент на нудистко плуване на лунна светлина в Черно море. Значително, централно, епифанично, едно от най-добрите ми преживявания!

Кели Луче

Созопол беше наротик, сън и съдейки по симптомите последвали заминаването, нещо като пристрастяване. Созопол беше червено вино, дълги нощи, цигари, които миришеха добре, даже и ако не си пушач, усещане да си познат на непознато място, смях, език, превод, писане, ние. За шест дни – макар и по-малко да бяха достатъчни - нашата група се почуства като семейство. Сред тези хора, аз бях по-умно, по-забавно, по-задълбочено същество. Да си заобиколен от пленителни хора, които освен всико обичат и литературата – какъв лукс!

Николай Бойков

Надявам се Созополския семинар да остане все така място на Срещата и Почтеността.

Пол Видик

Петте ми дни на Черно море надхвърлиха очакванията, които съм си създал за писателска конференция, по дух, съдържание, характер и преживяване. Американските ми колеги по уъркшоп бяха супер участници и беше награда да открия техните работи, до една забележителни. Храната, виното, среднощното плуване в тъмната вода, новите приятели, рефлексията върху призванието на автора. Това са щастливите моменти, които отнесох със себе си.

Чарлз Конли

Вземете група писатели извън самотните им занимания. Сложете ги в красив крайбрежен град в страна, известна с гостопримеството си, тъкмо когато лятото започва да си показва носа иззад пролетта. Запълни им времето с работа и разговори, и прибави точното количество вино. Имах представа какво ще бъде това и не бях разочарован. Като често страдащ от уъркшопни изтощения, обаче, не успях да предвидя колко добре ще преминат нашите 6 писателски уъркшопа; колко полезна ще ми бъде критиката върху моето писане, за колко зареждащо ще намеря ангажирането с историите на моите колеги по уъркшоп. (Нито предвидих какъв летящ скок ще бъде ефекта от часовата разлика при пътуване от изток на запад за историята, върху която работих по време на уъркшопа).

Снимки от участниците и гостите на семинара са публикувани на:
https://www.flickr.com/photos/26974242@N04/sets/72157625898636239/

Copyright © 2007 - 2018 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени