Фондация „Елизабет Костова“
12 Юли 2021 | 07:26

КАК ДА ПИШЕМ ЗА ПРИРОДАТА

"КАК ДА ПИШЕМ ЗА ПРИРОДАТА" с ДИМИТЪР КЕНАРОВ

Уъркшоп по нехудожествена литература и есе
22-26 септември, 2021 г.
София

ЗА УЪРКШОПА
Природата често ни оставя без дъх... и без думи. Любуваме се на пъстри цветя, обичаме да ядем сочни ябълки, разхождаме се из светли широколистни гори и по диви планински пътеки, птичата песен разтуптява сърцата ни, ромонът на потоците ни успокоява, слушаме с трепет прибоя на разгневените морски вълни, галим нежно кучето или котката вкъщи, възхищаваме се и на животните в зоопарка или пък се ужасяваме от тях, седим на тревата в градския парк и мечтаем, гледаме алените залези привечер и как небето постепенно потъмнява. Хубаво е, да. Красиво. Приятно. Но не знам какво друго да кажем. Как да го кажем. Толкова е величествена природата, но в главите ни се раждат само изтъркани клишета, бледи думи. Пъстри цветя. Сочни ябълки. Алени залези. „Величествена природа“ — казваме. „Останах без дъх.“
Но природата не заслужава клишета. Разнообразието на пейзажи, на растения и животни около нас, заслужава и разнообразни думи, разнообразни форми. Природата е винаги оригинална, всеки път различна по свой си начин, въпреки на пръв поглед повтарящите се сезони. И затова ние – всеки от нас толкова различен, оригинален – ѝ дължим същото.
В този курс, предназначен за ученици от гимназиите, ще се опитаме да пишем за природата по нов начин. Какво е природаКак да я обясним? Как да я опазим? Ще се запознаем с есета на български и чуждестранни автори и ще обсъдим как всеки от тях успява (или не успява) да пресъздаде околната среда. След което ще излезем от класната стая и ще се гмурнем самите ние сред природата – в градски паркови пространства и зоологическата градина – за да напишем собствени текстове за преживяванията си и да ги обсъдим със съучениците си. Ще се опитаме да намерим думите за природата, които ни липсват.

ЗА АВТОРА
Димитър Кенаров е писател и природолюбител. Автор на The New Yorker, Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, The New York Times, и The Virginia Quarterly Review. Има две публикувани стихосбирки (едната от тях за животни) и на множество пътеписи и текстове за екология в англоезичната и българската преса. Собственик на две кучета, който един ден иска да има и мравояд. 

НАСОКИ, ДОПУСТИМОСТ, КАНДИДАТСТВАНЕ

1. Уъркшопът е насочен към младежи на възраст между 13 и 20-годишна възраст. Приемат се кандидати от територията на цялата страна.

2.  Уъркшопът ще се проведе в София на 22, 23, 24, 25 и 26 септември, 2021 г. в София.

3. От участниците се очаква да имат висока езикова култура.

4. Всички участници ще получат обучителни материали и сертификати, издадени от Фондация "Елизабет Костова".

5. За да кандидатствате, изпратете есе, писано през последните шест месеца; допускат се и нехудожествени текстове, писани в последния учебен срок.

Обем на текста - максимум 2 стандартни страници (1800 знака).

В началото на файла, съдържащ  вашия текст, моля включете:

-       име и фамилия

-       имейл и телефон за контакт

-       вашата възраст.

6. Срок за кандидатстване:  21 септември 2021.

7. Кандидатурите се изпращат до coordinator@contemporarybulgarianwriters.com с тема на имейла „Как да пишем за природата!“. Телефон за контакт: 0878908726 и 0897010289, Виктория Костова, координатор.

8. Одобрените кандидати ще получат достъп до съдържанието на курса и учебни материали след регистрация.

През 2021 г., при организиране на уъркшопа се радваме на сътрудничество с “Фестивал: Реките на София”.

Copyright © 2007 - 2021 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни