Фондация „Елизабет Костова“
30 Юни 2022 | 13:23

СтолицаЛитература 2022: Салонът на природата

Какво биха ни казали камъните, ако можеха да говорят? Колекцията „Салонът на Природата“ на поета Борис Христов и художника Милко Божков е разговор с природните форми, но и едно духовно пътуване. Двамата творци ни повеждат сред мистичната сила на заобикалящата ни среда, дълбоко навътре в мълчанието, към смисъла. Камъните са основната отправна точка на това пътуване, което ни връща хилядолетия назад към самото начало.

За Борис Христов, всеки камък е завършена творба, а работата на художника в Салона на природата е търпеливо да извае постамента. Затова и в своя Салон, той не се опитва да извайва стихове, а оставя камъните да говорят през него. Борис Христов е български поет, белетрист и сценарист на игрални, документални и анимационни филми. Негови творби се изучават в часовете по литература на 12. клас в българските училища. Живее в с. Лещен, Югозападни Родопи. Милко Божков е български живописец и график с над 150 самостоятелни изложби в България и чужбина. Негови творби са притежание на Библиотеката на Конгреса в САЩ, Националната библиотека на Франция, Чешката национална галерия и частни колекции в чужбина. Куратор на видео-изложбата е поета Иван Димитров. Стиховете прочете Александър Денков.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура” по програма “Едногодишен грант”.

 
(кликнете на картинката по-долу, за да гледате видеото)


Copyright © 2007 - 2023 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни