Фондация „Елизабет Костова“
13 Октомври 2022 | 10:48

Международен интердисциплинарен фестивал Leap Off PageLeap Off Page е международен интердисциплинарен фестивал, който среща литературата със съвременното танцово изкуство. Танцьори и писатели от различни европейски държави ще работят съвместно по създаването на хибридни произведения, за да покажат, че думите могат да прескачат както националностите, така и границите на текста.

Литературата комуникира чрез вербален език, докато танцът си служи с кинетични форми. И все пак двете изкуства споделят обща цел – общуване. Защо танцуваме? Защо пишем? И танцът, и литературата имат един и същ художествен и първичен генератор: общуването. Започнали сме да танцуваме, за да се изразяваме, да разказваме истории чрез движение и да чувстваме. Започнали сме пишем по същите причини, за да можем да се учим от миналото и да общуваме в настоящето. Leap Off Page си поставя за цел да разкрие онези първични модели, които стоят в основата на двете изразни форми, като стимулира общуването между двете изкуства. Така художественият текст може да „излезе от страницата“ и да се превърне в материал за оформяне чрез движение.

Първото издание на фестивала ще се проведе във Велико Търново от 1-ви до 5-ти ноември в пространство „ТАМ“. В рамките на фестивала Leap Off Page участниците, разпределени в творчески екипи, имат за задача да създадат литературен текст, който да “изскочи” от страницата под формата на танцова хореография. На 5-ти ноември от 19:30 ч в пространство „ТАМ“ зрителите ще наблюдават съвместните произведения (текст и танц) на пет творчески екипа: Антония Атанасова (България) и Зорница Стоянова, Ервина Халили (Косово) и Яница Атанасова, Иван Шопов (Северна Македония) и Даниел Денев, Кинга Тот (Унгария) и танцовото дуо Виолета Витанова и Станислав Генадиев, Софи Вераст (Белгия) и Цвета Дойчева.

Като част от фестивалната програма ще се проведат и две ателиета, чрез които всеки желаещ ще може да разгърне своя творчески потенциал. Работилницата на Антония Атанасова “Събуди писателя в себе си: творческо писане за разгръщане на писателския арсенал и потенциал” ще се състои на 2 и 3 ноември от 18:30 до 21:30 часа в пространство „ТАМ“ и ще включва интерактивни упражнения, техники и задачи. Ателието е подходящо за хора, които искат да се занимават с писане, независимо от опита. А онези, които са любопитни към движението и съдържанието на собственото си тяло, могат да се включат в „Поетично тяло: танцово ателие за мислещи хора“, което ще се проведе под ръководството на хореографа Зорница Стоянова на 4 ноември от 18:00 до 21:00 часа отново в пространство „ТАМ“. Ателието ще включва множество композиционни упражнения и е подходящо за всеки, независимо от физическите възможности. И двете работилници могат да се състоят на български и английски език.

Всички събития от фестивала Leap Off Page са с безплатен достъп, но поради ограничените места е необходима предварителна регистрация на следните линкове:

Фестивал Leap Off Page

Събуди писателя в себе си: творческо писане за разгръщане на писателския арсенал и потенциал 

Поетично тяло: танцово ателие за мислещи хора

Международният интердисциплинарен фестивал Leap Off Page се организира от фондация “Елизабет Костова” с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България и община Велико Търново, в партньорство с пространство “ТАМ” и винарска изба “Драгошинов”. Събитието е част от културния календар на община Велико Търново.

Copyright © 2007 - 2023 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни