Фондация „Елизабет Костова“
15 Февруари 2023 | 18:57

РЕЗИДЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛ / ПРЕВОДАЧФондация „Елизабет Костова“ отправя отворена покана към българските писатели и преводачите на художествена литература за участие в творческа резиденция в Норич – град на литературата под егидата на ЮНЕСКО. Резиденцията ще се проведе съвместно с Националния център за писане (NCW) във Великобритания.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:
Резиденцията е подходяща за:
1. Писатели, пишещи в следните жанрове: роман, разказ, поезия;
2. Преводачи, работещите с гореспоменатите жанрове;
3. Ако сте писател, трябва да имате поне една книга, публикувана на български език от българско издателство и на хартиен носител;
4. Ако сте преводач, трябва да имате поне един публикуван превод от английски на български език и/ или от български на английски език (от издателство, списание и/ или електронно периодично издание);
5. За писателите и преводачите: свободното говорене на английски език е необходимо за пълноценно участие в резиденцията.

ПРОЦЕДУРА НА КАНДИДАТСТВАНЕ:
Сволете формуляра за кандидатстване, прочетете инструкциите за писатели и преводачи, описани в него, попълнете го на английски език и го изпратете заедно с необходимите документи на vkostova@ekf.bg. Моля, задайте „Norwich Residency 2023“ като тема на имейла.

ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ - СВАЛЕТЕ ТУК

КРАЕН СРОК ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ‘
2 април (неделя) 2023, 24:00

ПЕРИОД НА РЕЗИДЕНЦИЯТА:
След конкурса, един участник (писател или преводач) ще бъде избран за участие в творческата резиденция в Норич между 12 и 31 май 2023.

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ПО ВРЕМЕ НА ВАШИЯ ПРЕСТОЙ:
Ще отседнете в малка двустайна къща, свързана с историческата сграда „Драгън хол“, която ще делите с още един участник. 

Резиденцията ще ви предложи време, за да пишете или превеждате в спокойния Норич и да работите заедно с ментор – писател или преводач, базиран във Великобритания. Ще имате възможност да разгледате града и да се срещнете с местната писателска общност в „Драгън хол сошъл“. Ще можете да посещавате събития и семинари като част от уикенда „Град на литературата“ в рамките на фестивала Norfolk and Norwich.

Националният център за писане ще възложи на българския писател или преводач да подготви кратък текст, който ще бъде включен в секцията Walking Norwich на сайта на NCW. Препоръчваме ви да прегледате някои от тези „разходки“, включително Stranger on a Walk от Екатерина Петрова, за да придобиете по-добра представа за град Норич и резидентската програма на NCW.

Фондация “Елизабет Костова” ще покрие всички транспортни разходи, както и настаняване, такси за достъп до обучителни сесии, билети за мероприятия и др. Успешният кандидат ще получи и стипендия за престоя си в Норич.

За въпроси, свързани с процеса на кандидатстване, моля пишете на: vradkova@ekf.bg

Творческата резиденция в Норич се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Творческо развитие“. 

Copyright © 2007 - 2023 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни