Фондация „Елизабет Костова“
13 Април 2023 | 11:51

СтолицаЛитература 2023: Как да четем света, пишейки поезия

Курс по творческо писане за младежи с Яна Букова Какво научаваме за света, когато четем поезия? Какво научаваме за себе си? А когато пишем?

Курсът по творческо писане, воден от Яна Букова, има за цел да представи поезията като изследователски метод и средство за познание, а също и като приключение в непознати територии и постоянно откривателство.
Участниците ще се запознаят с отличителните черти и търсенията на поезията на съвременността ни, с изграждането на фраза, стих и цялостен поетичен текст, и с критериите за поетично качество и оригиналност.

Обучението включва анализ и съвместно обсъждане на примери от световната и българска поезия, практически задачи и (при желание) индивидуални консултации с участниците за разглеждане на техни авторски текстове.

Курсът е насочен към младежи (от 15 до 29 години) с интерес към литературата. Няма изискване за предварителен опит в писането на поезия. 

Курсът е базиран върху идеята за диалог и споделеност. Личното участие, любопитството и задаването на въпроси, дискусията и обмяната на идеи са в основата на провеждането му. 

Условия за кандидатстване: 

Кандидатите са поканени да изпратят няколко собствени стихотворения, ако имат такива (в обем до 3 страници), както и мотивационно писмо. Кандидатите могат да изпратят само мотивационно писмо, ако не разполагат с примери за собствено творчество.

В мотивационното писмо (в обем от половин до една страница) кандидатите трябва:

- да представят себе си в свободен стил в няколко изречения (т.е. не както в официална биография, а с максимална свобода);
- да напишат какво ги привлича в поезията и какво очакват от заниманията си с поезия;
- да зададат един въпрос към водещата на курса.   

Дати на провеждане:

Първи урок – 25 април (вторник)
Втори урок – 29 април (събота)
Трети урок – 30 април (неделя)

Всеки урок е с дължина 120 минути.

 Моля, изпратете своите кандидатури до 21 април (петък) на имейл vkostova@ekf.bg

Курсът е с безплатен достъп, но местата са ограничени.Яна Букова е поетеса и писателка. Авторка е на четири стихосбирки и на романа „Пътуване по посока на сянката“. Живее между София и Атина, където е член на издателския екип на най-креативното списание за поезия в Гърция „Фармако“. Последната й поетична книга „Записки на жената призрак“ (2018) беше отличена с националната награда за поезия „Иван Николов“. Същата година версия на стихосбирката на гръцки език беше публикувана в Атина под заглавието „Драпетомания“. Издание на книгата в превод на английски предстои през 2024 от Нюйоркското издателство Ugly Duckling. 

Курсът по творческо писане на Яна Букова е част от програмата на фестивал „СтолицаЛитература“ на фондация „Елизабет Костова“, който се провежда с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“, програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“, и с любезното съдействие на Катедра "Англицистика и американистика", СУ.
Copyright © 2007 - 2023 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни