Фондация „Елизабет Костова“
23 Май 2023 | 11:03

СтолицаЛитература 2023: ЗАГУБА И СКРЪБ, 12-14 юниТазгодишното издание на ежегодния ни международен фестивал „СтолицаЛитература“ насочва вниманието към писането за болката, загубата и скръбта като лични, социални и културни изживявания в контекста на продължаващата война в Украйна, последиците от пандемията, конфликтите и катаклизмите, които разбиват външните и вътрешните ни светове. Как темата за страданието присъства в съвременната литература, как различните идентичности и националности преживяват загубата в многобройните ѝ измерения, как се преминава през дълбоките каньони на скръбта с литературни изразни средства ще разберем в поредица от дискусии с писатели, кратко кино и поетичен пърформанс. Всички събития са със свободен вход.

12 ЮНИ 
18:00 ч 
Конферентна зала 2, РЕКТОРАТ
Other Worlds: Fantasy and Sci-Fi from Both Sides of the Ocean
Дискусия с участието на украинските автори на фентъзи и научна фантастика за младежи Володимир Аренев и Наталия Матолинец, българския писател и преводач Владимир Полеганов и преподавателя по фантастична и утопична литература Александър Попов.
Модератор: Огнян Тенев
Събитието е на английски език и се осъществява в партньорство с Катедра „Англицистика и американистика“, СУ. 

13 ЮНИ
18:00 ч 
THE STEPS
Откриване на фестивала

18:30 ч 
Writing Loss/Писане за загубата
Разговор с писателите Георги Господинов (България), Дебра Гуартни (САЩ), Йорданка Белева (България), Натали Бакопулос (САЩ) и Хане Йорставик (Норвегия)
Модератор: Надежда Московска
На български и английски език с осигурен превод.

20:00 ч 
Кратко кино: Загуба и скръб на филм
Пред-премиера на краткия анимационен филм „Семеен портрет на чернозема“ по едноименния разказ на Йорданка Белева, победител в конкурса „Литература в движение“.
На български и английски език с осигурен превод.

14 ЮНИ 
THE STEPS
18:00 ч 
Memory, Where Are You?/Памет, къде си? 
Разговор с писателите Джеремая Чембърлин (САЩ), Едуин Франк (САЩ), Емануил А. Видински (България), Русана Бърдарска (България) и Си Джей Еванс (САЩ)
Модератор: Ангел Игов
На български и английски език с осигурен превод.

20:00 ч 
Актьори и Поети: специално издание „Загуба и скръб“
С участието на актьорите Анета Иванова, Лора Тенчева и Веселин Петров, и поетите
Белослава Димитрова, Никола Петров и Стефан Иванов
На български език.

Петнадесетото издание на фестивала „СтолицаЛитература“ на фондация „Елизабет Костова“ се провежда с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“, програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ и в партньорство с катедра „Англицистика и американистика“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Copyright © 2007 - 2023 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни