Фондация „Елизабет Костова“
06 Ноември 2023 | 16:00

Онлайн курс за писатели с Петър ДенчевСтартира нов онлайн курс по творческо писане, посветен на вътрешния писателски глас с водещ Петър Денчев. 

Когато четем един текст възниква първият въпрос: чий е гласът, който говори в текста? Разбира се, преди всичко това е авторът, но как звучи неговият глас? Този кратък курс има за цел да изясни някои основни положения за това как се формира авторовия дискурс, как се формира авторовия глас и как да вдъхнем живот на направеното от нас, как да сме критични към собствените си идеи и как да ги изпробваме през различни упражнения. За целта, курсът си служи с примери от общата и популярна психология и центрира търсенията и упражненията си в личността на автора като основен извор на художествени средства и инструменти. Често тези процеси се развиват в авторите интуитивно, защото през тези процеси текат индивидуални съдби. Заедно с това има множество конфликтни позиции, които биха могли да бъдат изведени като инструментариум, за да улесним този процес. 

Курсът включва четири лекции, три практически упражнения и една финална задача, която се обсъжда в 45-минутна индивидуална онлайн консултация с водещия.

Дати на провеждане: 18-30 ноември 2023 г.

Условия за кандидатстване: 
Курсът е насочен към автори в различни етапи на своето развитие, които биха искали да усъвършенстват писателските си умения. Местата са ограничени.   

Краен срок за записване: 15 ноември 2023 г.

Такса участие: 40 лева

За записване, изпратете имейл на Виктория Костова vkostova@ekf.bg

Петър Денчев е български писател, театрален режисьор и изследовател. Автор е на четири романа и един сборник с разкази, както и на множество публикации в печата. През 2007 година печели конкурсът за нов български роман “Развитие” със своя ръкопис - “Тъй, както мъж целува жена, която обича”. Следват сборника с разкази “Истории в минало време” (2011), издаден и на сръбски от издателство “Партизанска книга” (2021) и “Тихото слънце” (2012). Последните му два романа - “Малкият бог на земетръса” (2019) и “Превъртане” (2021) са номинирани за литературната награда “Хеликон”. Предстои публикация на “Малкият бог на земетръса” в Северна Македония от издателство “Антолог”. Гостувал е на различни фестивали, резиденции и форуми в Албания, Сърбия, Словения, Северна Македония и Хърватия. Негови текстове са превеждани на сръбски, словенски, немски, английски, фарси. Реализирал е над 20 спектакъла в големите български театри, поставял е автори като Шекспир, Молиер, Шилер, Едуард Олби, Жорди Галсеран, Алехандро Ходоровски, Пола Вогъл, Мая Пелевич и др. Научен сътрудник в Института за изследване на изкуствата в БАН.

Курсът по творческо писане се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура” по програма “Едногодишен грант 2022”.
Copyright © 2007 - 2023 · Фондация „Елизабет Костова“ · Всички права запазени

Абонирайте се за електронния ни бюлетинСледвайте ни