Фондация „Елизабет Костова“

View Original

Поети без граници: пътуваща творческа лаборатория за младежи

„Поети без граници“ е най-новата инициатива на Фондация „Елизабет Костова“ в подкрепа на развитието на творческото писане сред младежи от страната. Пътуващата лаборатория за поезия, в чието първо издание се включват поетите Антония Антонова, Иван Димитров, Стефан Иванов и Цветелина Вътева, ще посети четири училища в с. Цонево и градовете Разград, Пазарджик и Плевен между 23 септември и 16 октомври. 

В рамките на програмата учениците ще се запознаят със свободната поетична форма „словесна поезия“ (spoken word poetry) и ще бъдат въвлечени и подкрепени в създаването и представянето на техни авторски стихотворения. Словесната поезия е близка до хип-хопа, дава свобода в творческия процес и може да бъде нетрадиционен начин за учене на език и литература, а също така и да подпомогне развитието на умения от по-висш порядък, като нелинеарно мислене, творческо решаване на проблеми, емоционална интелигентност, себепознание и др. С програмата „Поети без граници“ целим да покажем, че поезията може да бъде интересна и разбираема, да помогнем на учениците да развият лично отношение към писането и литературата, като ги поставим в ролята на автори, да повишим нивото им на ангажираност към предмета БЕЛ и да дадем сцена за изява на техните идеи, мисли, чувства. 

В програмата се включват ученици на възраст 15-18 години от Обединено училище „Христо Ботев“, с. Цонево, ЕГ „Бертолд Брехт“, гр. Пазарджик, ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, гр. Разград и НУИ „Панайот Пипков“, гр. Плевен. Заниманията ще се провеждат във вид на тридневни поетически работилници, водени от поети с опит в сценичните изкуства и с работа с младежи. В последния ден от програмата учениците ще представят своите творби пред публика. 

Програмата „Поети без граници“ се реализира с подкрепата на Vivacom Регионален грант.