Поети без граници: пътуваща творческа лаборатория за младежи

„Поети без граници“ е най-новата инициатива на Фондация „Елизабет Костова“ в подкрепа на развитието на творческото писане сред младежи от страната. Пътуващата лаборатория за поезия, в чието първо издание се включват поетите Антония Антонова, Иван Димитров, Стефан Иванов и Цветелина Вътева, ще посети четири училища в с. Цонево и градовете Разград, Пазарджик и Плевен между 23 септември и 16 октомври. 

В рамките на програмата учениците ще се запознаят със свободната поетична форма „словесна поезия“ (spoken word poetry) и ще бъдат въвлечени и подкрепени в създаването и представянето на техни авторски стихотворения. Словесната поезия е близка до хип-хопа, дава свобода в творческия процес и може да бъде нетрадиционен начин за учене на език и литература, а също така и да подпомогне развитието на умения от по-висш порядък, като нелинеарно мислене, творческо решаване на проблеми, емоционална интелигентност, себепознание и др. С програмата „Поети без граници“ целим да покажем, че поезията може да бъде интересна и разбираема, да помогнем на учениците да развият лично отношение към писането и литературата, като ги поставим в ролята на автори, да повишим нивото им на ангажираност към предмета БЕЛ и да дадем сцена за изява на техните идеи, мисли, чувства. 

В програмата се включват ученици на възраст 15-18 години от Обединено училище „Христо Ботев“, с. Цонево, ЕГ „Бертолд Брехт“, гр. Пазарджик, ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, гр. Разград и НУИ „Панайот Пипков“, гр. Плевен. Заниманията ще се провеждат във вид на тридневни поетически работилници, водени от поети с опит в сценичните изкуства и с работа с младежи. В последния ден от програмата учениците ще представят своите творби пред публика. 

Антония Антонова

Антония е създател на проекта за социална сатира и поезия „Вайръл стихове за секс и драма” заедно с Цветелина Вътева. Двете са авторки на едноименната книга, по текстове от която са създадени спектакълът „Самотата в съвременния човек/свят" на режисьорката Веселка Кунчева и поетичната акция „Секс и драма“ в Театрална работилница „Сфумато“. Там Антония влиза в ново за нея актьорско амплоа и изпълнява собствените си стихотворения на сцена. Антония е завършила магистърска програма „Литературата - творческо писане" в СУ „Св. Климент Охридски". Стипендиант е на Фондация „Елизабет Костова” в международните Созополски семинари по творческо писане през 2023 г. През есента на 2024 г. предстои да излезе втората ѝ книга в съавторство с Цветелина Вътева.

Снимка: Рубен Лазарев

Иван Димитров

Иван е поет, драматург и прозаик. Автор е на няколко книги „Местни чужденци“ (разкази), „Животът като липсваща лъжица“ (роман), „Поет на портрет“ (стихотворения), „Очите на другите“ (драматургия), „Софийски дует“ (роман) и „Силата на думите” (разкази). През годините е отличаван в различни конкурси. Пиесата му „Очите на другите“ е поставена в New Ohio Theatre в Ню Йорк и Народен театър „Иван Вазов“. Негови произведения са превеждани на английски, френски, унгарски, сръбски и румънски. През 2024 г. излиза най-новата му книга „Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар“.

Снимка: Георги Димитров

Стефан Иванов

Стефан е поет и драматург. Публикува поезия, проза, пътеписи, интервюта, есета и литературна критика в повече от двадесет вестника и списания. Негова поезия е превеждана на английски, гръцки, португалски, хърватски и сръбски. Превеждал е Алън Гинсбърг и Сергий Жадан. Организира литературни събития като „Актьори срещу поети“ в театър „Сфумато“, София. Автор на пет стихосбирки. Най-новата му книга, „Без мен“, излезе от печат през март 2024 г.

Снимка: Яна Лозева

Цветелина Вътева

Цветелина e завършила клинична и консултативна психология в СУ „Св. Климент Охридски”. Заедно с Антония Антонова е създател и съавтор в проекта за поезия и социална сатира „Вайръл стихове за секс и драма“. Двете участват в редовната програма на театрална работилница „Сфумато“ с авторски спектакъл, режисиран от проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев. Спектакли по техни текстове и под режисурата на Веселка Кунчева са включени в редовната програма на Плевенския драматично-куклен театър „Иван Радоев” и Държавен куклен театър – Стара Загора. Цветелина е автор на  три книги: „Вайръл стихове за секс и драма“, детския роман „Бобо Бермундо и отряд П.И.П.Е.Р.” и „Невидимата линия“ – сборник с интервюта с психолози и социални работници от кризисните центрове за работа с жертви на насилие.

Снимка: Рубен Лазарев

Програмата „Поети без граници“ се реализира с подкрепата на Vivacom Регионален грант.

Next
Next

Трето издание на фестивала за литература и съвременен танц „Leap Off Page“ през октомври в Русе