Участнички в резиденция за писателки „Жени в планината“ 2024

Имаме удоволствието да обявим десетте писателки, избрани с конкурс за участие в резиденцията за писателки „Жени в планината“ на фондация „Елизабет Костова“. За участие в резиденцията кандидатстваха 200 авторки от България и цяла Европа, а кандидатурите бяха журирани от Емили Сарджънт-Бийзли, президент на Американския колеж в София, Йоанна Елми, българска писателка и журналистка, Нина Камберос, основател и главен редактор на независимото американско издателство за преводна литература Laertes и Сара Припиту, проектен мениджър в италианската фондация Marcegaglia Onlus.

Резиденцията „Жени в планината“ се провежда за втори път след успешното първо издание от 2023 г. и има за цел да осигури пространство и време за дълбок творчески труд, за професионален и междукултурен обмен, за социализиране и подкрепа, както и да адресира част от проблемите, с които писателките обичайно се сблъскват: подценяването на писането като професия, възприемането на литературата, създавана от жени, като по-малко стойностна, подценяването на домашния труд, културното очакване жените да поставят грижата за другите пред собствените си нужди.

Ето и кои са десетте финалистки:

Анджела Джокич (Сърбия)

Анджела Джокич е поетеса, преподавателка, преводачка и диджей. Завършила е Университета в Рингсакер, Норвегия, където специализира журналистика и фотография. През 2021 г. печели наградата „Тимочка лира“ за най-добър млад поет, а на следващата година излиза първата ѝ стихосбирка „Страх от реките“ (Strah od reka, 2022), която е включена в краткия списък за наградата „Славитуд“ за най-добра стихосбирка на 2023 г. В момента пише втората си книга.

Деница Пенчева (България)

Деница Пенчева е завършила Медицинския университет в София, но страстта към писането я преследва цял живот. Лауреат е на множество литературни конкурси, включително на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Пиесата ѝ „Богоявление“, базирана на исторически разкази от трудовите лагери от социалистическата епоха, е финалист в конкурса за нова българска пиеса на Нов български университет през 2021 г. По време на резиденцията Деница ще работи върху дебютния си роман.

Ема Харисън (Великобритания)

Ема Харисън е изследовател в Новото училище за антропоцена и има бакалавърска степен по английски език от Университета в Кеймбридж. Живее в Обединеното кралство и в момента пише първата си книга. Освен да пише, Ема обича да тича и да прекарва времето си на открито. Книгата, върху която работи, е посветена на търсенето на дом и е разказ за скръбта в контекста на отчуждението от природата и политическите системи.

Карина Лемес (Бразилия/Испания)

Карина Лемес е бразилска писателка. Завършила е магистратура по творческо писане в университета в Айдахо. Първият ѝ сборник с разкази „Pulso“ е публикуван в Бразилия през 2016 г. Нейни разкази са публикувани в литературното списание „Coast noCoast“ в Сиатъл. Освен писането, другата страст на Карина са танците — има опит като професионална танцьорка в Близкия изток. По време на резиденцията ще работи върху дебютния си роман.

Мая Уласик (Полша/Белгия)

Мая Уласик учи езици и литература в Полша и Белгия. Нейни стихове и разкази са публикувани в няколко литературни списания в Европа. В момента работи върху дебютния си роман, който изследва темите за невроразнообразието и славянската народна медицина. Работи в многоезична книжарница и е доброволец в различни организации с нестопанска цел. Живее в Брюксел. По време на резиденцията Мая ще работи по дебютния си роман.

Михаела Илиева (България)

Михаела Илиева е завършила българска филология и магистратура „Литературознание“. Носител на голямата награда в 44-ото издание на Националния студентски конкурс „Боян Пенев“ (2022). Книгата ѝ „Рентгенова снимка на свободата“ (2023) получава номинация за дебют от Литературни награди „Перото“, както и от Национална литературна награда „Йордан Радичков“, а през април 2024 г. е отличена със съпътстваща награда за проза от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“. Михаела работи върху няколко идеи за роман.

Петя Георгиева (България)

Петя Георгиева живее и работи в София. Завършила е начална училищна педагогика, английска филология и политически науки. През годините на пандемията успява да се върне към писането на художествена литература. Вълнува я бъдещето на нашата планета и това ѝ помага да намери своя глас — да създава антиутопични светове. Автор на кратки разкази и новели, които се надява един ден да види публикувани. По време на резиденцията Петя ще работи върху няколко новели.

Сухейла Амри (Белгия)

Сухейла Амри е поетеса, авторка на драматургични текстове и актриса в „Рас Ел Ханут“, театрална трупа в Брюксел, Белгия. Завършила е история и културен мениджмънт. Съавтор на пиесите „Хадживат и Карагьоз: бежанците от Анвер“ и „Шуууут“, която осветява историите и преживяванията на мюсюлманки. Сухейла е сред авторите на колективния труд „HERstory. Féminisme, minorité et visualité“, в който са събрани разказите на десет жени от малцинствата в Европа от началото на 21. век. В момента работи върху нова пиеса.

Теодора Филипова-Рапчева (България)

Теодора Филипова-Рапчева има бакалавърска степен по театър, кино и медийни науки от Виенския университет. Обучавала се е в различни класове и семинари по творческо писане. По време на резиденцията Теодора ще работи върху първата си стихосбирка.

Юлия Чебакова (Украйна)

Юлия Чебакова е украинска писателка и специалист по контент маркетинг в областта на технологиите. Въпреки любовта ѝ към писането, личните съмнения и суровия вътрешен критик често изместват на заден план амбициите ѝ да пише. През 2022 г., по време на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, Юлия се премества в Полша с децата си. След като работата ѝ е отличена в полски литературен конкурс, Юлия решава да се съсредоточи отново върху писането. В момента работи по дебютния си роман.

Фондация „Елизабет Костова“ благодари на всички писателки, които подготвиха и изпратиха кандидатури за участие и ги кани да кандидатстват отново в следващото издание на резиденцията през 2025 г.

Резиденцията за писателки „Жени в планината“ се осъществява с финансовата подкрепа на Български фонд за жените, Европейския съюз и The Spark Company, и в партньорство с Община Чепеларе, Народно читалище „Родопска искра 1880“ – гр. Чепеларе и винарна „Драгошинов“. Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Българския фонд за жените, Европейския съюз или Европейската изпълнителна агенция за образование и култура. Нито БФЖ, нито ЕС, нито ЕИАОК могат да бъдат държани отговорни за тях.

Previous
Previous

Специална награда „Кръстан Дянков“ в памет на Любомир Николов-Нарви

Next
Next

Годишен конкурс за наградата за превод „Кръстан Дянков“ 2024