Фондация „Елизабет Костова“

View Original

Участнички в резиденция за писателки „Жени в планината“ 2024

Имаме удоволствието да обявим десетте писателки, избрани с конкурс за участие в резиденцията за писателки „Жени в планината“ на фондация „Елизабет Костова“. За участие в резиденцията кандидатстваха 200 авторки от България и цяла Европа, а кандидатурите бяха журирани от Емили Сарджънт-Бийзли, президент на Американския колеж в София, Йоанна Елми, българска писателка и журналистка, Нина Камберос, основател и главен редактор на независимото американско издателство за преводна литература Laertes и Сара Припиту, проектен мениджър в италианската фондация Marcegaglia Onlus.

Резиденцията „Жени в планината“ се провежда за втори път след успешното първо издание от 2023 г. и има за цел да осигури пространство и време за дълбок творчески труд, за професионален и междукултурен обмен, за социализиране и подкрепа, както и да адресира част от проблемите, с които писателките обичайно се сблъскват: подценяването на писането като професия, възприемането на литературата, създавана от жени, като по-малко стойностна, подценяването на домашния труд, културното очакване жените да поставят грижата за другите пред собствените си нужди.

Ето и кои са десетте финалистки:

Фондация „Елизабет Костова“ благодари на всички писателки, които подготвиха и изпратиха кандидатури за участие и ги кани да кандидатстват отново в следващото издание на резиденцията през 2025 г.

Резиденцията за писателки „Жени в планината“ се осъществява с финансовата подкрепа на Български фонд за жените, Европейския съюз и The Spark Company, и в партньорство с Община Чепеларе, Народно читалище „Родопска искра 1880“ – гр. Чепеларе и винарна „Драгошинов“. Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Българския фонд за жените, Европейския съюз или Европейската изпълнителна агенция за образование и култура. Нито БФЖ, нито ЕС, нито ЕИАОК могат да бъдат държани отговорни за тях.