Застрашена природа: Международна поетическа конференция в Копривщица

От 14 до 18 юни 2024 г. Фондация „Елизабет Костова“ организира международна поетическа конференция в Копривщица, в която ще вземат участие поети, преводачи, издатели, редактори и литературни професионалисти от България и англоезичния свят. Литературният форум се провежда за втори път след успешното първо издание от 2015 г. и има за цел да насърчи професионалния и междукултурен обмен. Конференцията на тема „Застрашена природа“ ще премине отвъд традиционните литературни дискусии като ангажира писателската общност с належащия въпрос за състоянието на планетата и климатичната криза.

В продължение на четири дни в Копривщица участниците ще работят в сътрудничество помежду си, ще обменят професионален опит и ще изследват пресечната точка между поезия и климат, както и теми, свързани с превода, редактирането и публикуването на поезия. След конференцията в Копривщица, участниците ще се присъединят към 16-ия международен литературен фестивал „СтолицаЛитература“ в София от 19 до 20 юни.

Участници

Участници в конференцията са изтъкнатите поети Кристин Димитрова (България), Линда Грегърсън (САЩ), Надежда Радулова (България), Ник Леърд (Северна Ирландия) и Оливър де ла Пас (САЩ); преводачите Ангел Игов, Анджела Родел, Габриела Манова, Димитър Кенаров, Екатерина Петрова и Румен Павлов; издателите и редакторите Денис Малоуни от White Pine Press (САЩ), Кевин Ларимър от Poets & Writers (САЩ) и Мери Ганън от Community of Literary Magazines and Presses (САЩ). Специален гост на събитието е експертът по климатични науки д-р Джон У. Брок от Университета на Северна Каролина (САЩ). Традиционно за програмите на Фондация „Елизабет Костова“, които се стремят да дават възможности за развитие и изява на изгряващи литературни гласове, и на този форум приветстваме осем поети-стипендианти, избрани с конкурс: Анастасия Стоева (България), Антония Атанасова (България), Джеймс Апълби (Шотландия), Джен Рауз (САЩ), Камелия Панайотова (България), Ника Джиромини (Италия/САЩ), Свилен Иванов (България) и Шон Карлсън (Ирландия).

Повече информация за участниците, вижте тук (на английски език).

Програма

Събитията от публичната програма са със свободен достъп и ще се проведат в Старото училище в Копривщица.

14 юни | петък

18:00 ч. Откриване на конференцията: Елизабет Костова и Светлозар Желев

18:15 ч. Ритмите на Земята: д-р Джон У. Брок

 

15 юни | събота

17:00 ч. За редактирането: дискусия с участието на Екатерина Петрова, Линда Грегърсън и Надежда Радулова

Модератор: Ангел Игов

18:30 ч. Поетическо четене: Джеймс Апълби, Камелия Панайотова, Кристин Димитрова и Оливър де ла Пас

 

16 юни | неделя

17:00 ч. Поезията като документалистика: дискусия с участието на Димитър Кенаров, Ник Леърд и Оливър де ла Пас

Модератор: Мери Ганън

18:30 ч. Поетическо четене: Анастасия Стоева, Джен Рауз, Линда Грегърсън, Ник Леърд и Свилен Иванов

 

17 юни | понеделник

17:00 ч. Поетически традиции и перспективи: дискусия с участието на Денис Малоуни, Кевин Ларимър, Кристин Димитрова и Мери Ганън

Модератор: Димитър Кенаров

18:30 Поетическо четене: Антония Атанасова, Надежда Радулова, Ника Джиромини и Шон Карлсън

Международната поетическа конференция в Копривщица се организира от фондация „Елизабет Костова“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“, програма „Създаване“ 2023, фондация „Хоторнден“, фондация „Лоис Рот“ и с любезното съдействие на Посолството на САЩ в България, Мичигански университет, САЩ и винарна „Драгошинов“.

Previous
Previous

СтолицаЛитература 2024: Поезия/Природа

Next
Next

Представяме журито на резиденцията за писателки „Жени в планината“ 2024