Представяме журито на резиденцията за писателки „Жени в планината“ 2024

„Жени в планината“ е десетдневна резиденция за писателки в Родопите, която предоставя време и пространство за дълбока творческа работа в спокойна и подкрепяща среда и във вдъхновяваща близост с планината. Миналата година се проведе първото издание на резиденцията с участието на писателки от България, Великобритания, Естония, Латвия, Украйна и Шотландия, избрани от международно жури. 

Писателките във второто издание отново ще бъдат избрани от жури, като в синхрон с общностния дух, който се стремим да поддържаме, в процеса на селекция се включват и участнички от миналогодишната резиденция. Щастливи сме да обявим, че тази година кандидатурите ще бъдат оценявани от международно жури в състав: Емили Сарджънт-Бийзли, президент на Американския колеж в София, Йоанна Елми, българска писателка и журналистка, Нина Камберос, основател и главен редактор на независимото американско издателство за преводна литература Laertes и Сара Припиту, проектен мениджър в италианската фондация Marcegaglia Onlus.

Емили Сарджънт-Бийзли

Емили е президент на Американския колеж в София. Преди да пристигне в България, тя работи като заместник-директор на Американското училище в Шанхай, Китай. Живяла е още в Ливан, Иран, Израел, Индия и Саудитска Арабия. Всяко от тези места ѝ предоставя различен опит, а това, което я съпътства навсякъде, е любовта ѝ към литературата.

Йоанна Елми

Йоанна е писателка и журналистка, родена в България. Тя е сред най-изявените млади български литературни гласове. Дебютният ѝ роман получава най-престижната българска награда за нова литература през 2022 г. и е номиниран за няколко други национални награди. Книгата предстои да излезе в превод на повече от десет езика.

Нина Камберос

Нина е завършила Сравнителна литература в Северозападния университет на САЩ и Философия на религията в колежа „Хемпшър“. През 2015 г. основава Laertes, независимо издателство за преводна литература, чиято мисия е да разпространява надлъж и нашир творби от всички жанрове, пресъздаващи човешкото бреме в неговата цялост. Заглавията на издателството са събрани от университетски библиотеки по целия свят.

Сара Припиту

Сара се занимава с управлението на проекти във Фондация „Marcegaglia Onlus“ — италианска благотворителна организация, която насърчава социално-икономическото овластяване на жените както на местно, така и на глобално ниво. Сара е полиглот и страстен читател, и вярва в трансформиращата сила на литературата да провокира самонаблюдение и обществена промяна, както и да насърчава съпричастността.

Поради големия брой кандидатури за участие в резиденцията, резултати от селекцията на журито може да очаквате след 15 юни.

Резиденцията за писателки „Жени в планината“ се осъществява с финансовата подкрепа на Български фонд за жените, Европейския съюз и The Spark Company, в партньорство с Община Чепеларе и винарна „Драгошинов“ и с любезното съдействие на Народно читалище „Родопска искра 1880“ – гр. Чепеларе. Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Българския фонд за жените, Европейския съюз или Европейската изпълнителна агенция за образование и култура. Нито БФЖ, нито ЕС, нито ЕИАОК могат да бъдат държани отговорни за тях.

Previous
Previous

Застрашена природа: Международна поетическа конференция в Копривщица

Next
Next

Участници в Преводаческа академия за превод на художествена литература на английски език