Трето издание на фестивала за литература и съвременен танц „Leap Off Page“ през октомври в Русе

Имаме удоволствието да обявим третото издание на международния интердисциплинарен фестивал „Leap Off Page“, коeто ще се проведе от 30 септември до 6 октомври 2024 г. в гр. Русе. Фестивалът, който се организира от фондация „Елизабет Костова“ от 2022 г., свързва хореографи и писатели от различни националности и провокира създаването на хибридни произведения, съчетаващи литература и съвременен танц.

„Leap Off Page“ се провежда в различни градове в България, за да стимулира международния културен диалог отвъд центъра и да предложи на различни местни общности среща с нови форми на изкуство. След две издания във Велико Търново и Габрово, през 2024 г. фестивалът ще гостува на Русе, където традиционно ще представи ателиета по творческо писане и съвременен танц за обмен с местни творци. Финалният спектакъл, представящ петте хибридни произведения ще се проведе на 5 октомври (събота) в Драматичен театър „Сава Огнянов“.

В програмата тази година се включват писатели и хореографи от България, Венецуела, Литва, Турция и Франция, които ще работят в творчески двойки по танцови произведения, базирани на литературни текстове.

Александър Гочев (България)

Александър е завършил департамент „Театър“ в Нов български университет. Работил е под ръководството на признати режисьори и артисти като Джером Бел, Стефано Пода, Ян Вейя, Иде ван Хайнинген, Сьорд Швибетус, Франс Кром, Анастасия Воробьова, Мириам Енгел и други. Преподава в Нов български университет, където провежда открити дискусионни и практически курсове в областта на актьорското майсторство, танца и пеенето.

Василия Дребова (България)

Василия е изпълнител, чиято работа се движи между жанровете на съвременния танц, пърформанса и постдраматичния театър. Участва в местни версии на спектакли на компаниите „Sasha Waltz and Guests“, „United Cowboys“, „Sine qua Non“, „Built for Collapse“. Част е от трупата на Студио за документален театър „Вокс попули“, където специализира в техниката за изпълнение на текст  „вербатим“. Дебютният ѝ проект като режисьор и хореограф „Common People“ и видео поредицата „Монологът, който никога не казах“ изследват текста като музикална структура и отправна точка за създаване на движение.

Велизар Груев (България)

Велизар е танцьор в танцовите компании „Дюн“ и „Head Under Water“. Завършва „Театър на движението“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специализира съвременен танц в LMTA (Вилнюс, Литва). Започва танцовия си път през 2009 г., когато се запознава със Захари Нанков, а малко по-късно и с Цветанка Гергинова и нейния Принцип „Еспирал“. Черпи вдъхновение от пътуванията си, срещите и работата си с творци от различни области на изкуството, контактната импровизация, интереса към различни музикални форми, хип-хоп културата и всичко, което животът подхвърля нагоре-надолу.

Дефне Суман (Турция)

Дефне е родена в Истанбул. Завършва магистратура по социология в Университета „Боазичи“, след което работи като доброволец в Тайланд и Лаос, където изучава хатха йога и пребивава в будистки манастири. По-късно продължава обучението си в Орегон, САЩ, а понастоящем живее в Атина, където пише своите романи и разкази. Книгите ѝ са преведени на множество езици, а на български може да откриете романите „Дъщеря на Смирна“ и „Истанбулска рапсодия“ от изд. „Прозорец“.

Доротея Василева (България)

Доротея е филолог англицист по образование, учител по диплома и създател на дигитално съдържание по професия. Вълнува се от литература и превод. Списва блога Heartbeats (teyadiya.com) от 15 години. През 2021 г. ръкописът „Небесни тела“ печели конкурса на ИГ „АРС“ и „Scribens“ за дебютна стихосбирка, за който има номинация за награда „Перото“ в категория дебют.

Изабел Миткова (България)

Изабел е съвременен танцов и пърформанс артист, проектен мениджър и съосновател в Сдружение „Гоя Проджектс“. Участва в редица работни ателиета с български и международни хореографи и танцува в продукции на „Дерида“ и в проекти на независими артисти като Цвета Дойчева, Марион Дърова, Елица Попова и Ясен Василев.  През предстоящия сезон ѝ предстоят две премиери на самостоятелни хореографски проекти - .лишени. (солов танцов пърформанс) и танцовата миниатюра „Всичко свое нося със себе си“.

Индре Валантинайте (Литва)

Индре е литовска поетеса, автор на четири награждавани стихосбирки. Поезията ѝ е преведена на повече от двадесет езика. Изявява се и на музикалната сцена: печели няколко музикални конкурса и участва в рок опери като певица. Работи като телевизионен журналист и продуцент.

Марион Дърова (България)

Марион прави своя хореографски дебют през 2016 г. със спектакъла „Mainstream“. През 2018 г. е премиерата на „Corpus meum“, който има за цел да провокира дебат за легализирането на евтаназията. Спектакълът ѝ „Машина за омраза“ изследва генеалогията на омразата и нейното формиране в идеологията на групите. За спектакъла си „WO MAN“ (в който се акцентира върху проблемите на пола) Марион е удостоена с награда ИКАР 2020 в категорията „Съвременен танц и пърформанс“. Най-новата ѝ творба е „Код червено“ (2023 г.).  От 2017 г. Марион преподава „Сценично движение“ и „Съвременни танцови техники“ в театралния колеж „Любен Гройс“.

Уалид Хаджар Рашеди (Франция)

Дебютният роман на Уалид „Qu'est-ce que j'irais faire au paradis?“ е финалист за наградата „Гонкур“ за дебютен роман през 2022 г., а вторият му роман „Nos destins sont liés“ е публикуван през септември 2023 г. Уалид е съосновател и директор на „Frictions“, онлайн платформа, широко известна с поредицата си от подкастове, които изследват глобални социални проблеми в наративен стил. В момента работи като съавтор на сценарий за филм, продуциран за телевизията от Ален Панкрази.

Хенсли Ран Солорсано (Венецуела)

Хенсли е венецуелски писател и музикант, който живее и работи в Берлин. Автор на два сборника с разкази на испански език: Dinero fácil (Libros del Fuego, 2014), обявен за най-добрия венецуелски сборник с разкази за същата година от „El Universal“, и Crónicamente Caracas (FCU, 2008), който печели специална награда на Годишните награди „Transgenérico“. През 2016 г. е писател-резидент в Международната програма по творческо писане в Университета на Айова. С групата „Autopista Sur“ издава албума „Caracas se quema“ (2008).

Очаквайте скоро подробна информация за ателиетата по писане и съвременен танц в Русе, които са с предварително записване. Очакваме ви на закриващия спектакъл на 5 октомври в Драматичен театър „Сава Огнянов“—Русе, за да отскочим от страницата в танца.

Третото издание на международния интердисциплинарен фестивал „Leap Off Page“ се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България и община Русе и в партньорство с Драматичен театър „Сава Огнянов“—Русе.

Previous
Previous

Поети без граници: пътуваща творческа лаборатория за младежи

Next
Next

Специална награда „Кръстан Дянков“ в памет на Любомир Николов-Нарви